REHABILITACIÓ D’UN EDFICI AL BARRI DEL RAVAL

D’un temps a ara abunden els programes de reformes de cases i de remodelació d’espais que fan que hàgim posat en valor l’opció de la rehabilitació. Aquests programes mostren el canvi des de l’interior, és a dir, com la reforma canviarà la vida dels inquilins. No obstant això, no hem d’obviar la transformació que es produeix en l’exterior, al carrer i al barri en el qual es troba l’habitatge.
Per exemple, actualment estem rehabilitant un edifici d’habitatges al barri del Raval (Barcelona). Un edifici del segle XIX que estava en ruïnes i que feia perillar el famós Cafè Marsella obert en 1820 i declarat bé d’interès urbanístic. L’edifici va ser adquirit per Foment de Ciutat Vella per recuperar-ho i no perdre un enclavament cultural de rellevància històrica a la ciutat.

La rehabilitació no ha sigut senzilla. S’ha hagut de fer tasques d’enderroc (el 60% de l’interior), reconstrucció de bigues, reforç de fonaments i els murs de càrrega s’han fet des de dins utilitzant tensors en les arcades, tot sense alterar el funcionament del Cafè ,i més complicat encara, sense que sofrís ni el més mínim dany, donat el seu caràcter de bé d’interès urbanístic.

Per tal de mantenir l’essència de l’edifici, així com de la resta del barri, s’han restaurat la façana i les baranes de les balconades i de les escales; s’han mantingut les bigues vistes en els salons i per a l’entrada s’està realitzant una rèplica de la rajola antiga.

Dins, els canvis són més evidents, ja que s’ha fet una distribució moderna dels habitatges amb cuines en galera i espais oberts. A més, s’ha instal·lat un sistema de climatització aerotèrmica.
En rehabilitar un edifici s’interromp la degradació de la infraestructura perquè el lloc en el qual es troba no es vagi perdent en el pas del temps i els seus efectes. La transformació dóna oportunitat a una nova vida.
Barris com el del Raval (Ciutat Vella) a Barcelona són una mostra clara de com afecten els canvis interns a la vida externa: el tipus d’habitants indueix un tipus de serveis (i viceversa) i un ritme de vida. A dia d’avui, el barri continua el seu procés de transformació començat en els 80.

Rehabilitacio edifici Ciutat Vella-Arno

Rehabilitacio edifici Ciutat Vella-Arno