Retrato de Emily Warren Roebling, de Carolus-Duran. Paris 1896. Foto: Brooklyn Museum, 1994.

Retrato de Emily Warren Roebling, de Carolus-Duran. Paris 1896. Foto: Brooklyn Museum, 1994.

Aprofitant que aquest diumenge passat s’ha celebrat el dia de la mare, recordarem a una dona que, coses de la vida es va convertir en mare del Pont de Brooklyn, Emily Warren Roebling (1843 – 1903).

Emily, nord-americana, la segona més petita de 12 germans, filla d’una família de classe mitjana alta, va poder tenir una bona educació gràcies a la situació de la seva família, a l’ajuda prestada per un dels seus germans i a la seva voluntat d’aprendre.

Com dèiem, Emily es va convertir en cap d’obra del Pont de Brooklyn per casualitat o per les circumstàncies de la vida, però van ser la seva capacitat de lideratge i aprenentatge els que la van mantenir ferm en un lloc sempre ocupat per homes. Per aquella època no era gens comú que les dones tinguessin accés a estudis d’enginyeria i, molt menys, que lideressin projectes d’aquesta envergadura.

La història és la següent, Emily es va casar amb Washington Roebling, enginyer al servei de l’exèrcit nord-americà durant la Guerra Civil. El pare d’aquest, John Augustus Roebling, era l’enginyer cap encarregat de la construcció del pont per unir Brooklyn amb Manhattan. A petició de John Augustus, Washington i Emily van viatjar a Europa per conèixer les tècniques de fonamentació que s’usaven a Europa amb la finalitat de poder aplicar-les al pont de Brooklyn. En tornar del viatge de recerca, el pare de Washington havia mort i aquest va prendre el relleu del projecte, però poc després va emmalaltir, havia contret la síndrome de descompressió, i va passar la batuta a la seva dona. Va ser llavors quan l’Emily va agafar les regnes i es va posar a estudiar temes relatius a la construcció per ser la veu i ulls del seu marit i convertir-se per si mateixa en la cap d’obra.

 

Puente de Brooklyn, vista desde Manhattan.

Puente de Brooklyn, vista desde Manhattan.

El 1883, en la inauguració del pont de Brooklyn, Emily es va convertir també en la primera persona a creuar-lo. Les seves ganes d’aprendre no van acabar per aquí, sis anys després va obtenir el títol d’advocat a la Universitat de Nova York.

Així com en el dia del pare recordàvem al pare de l’enginyeria civil, John Smeaton, en aquesta ocasió recordem una dona determinada que va demostrar, en una època en què calien mostres com aquesta, la capacitat de les dones per dirigir i liderar projectes normalment comandats per homes, Emily Warren roebling, la mare del pont de Brooklyn.