Entrem en una època de l’any bonica si la mirem des del prisma de les celebracions familiars o amb amics i complicada des del punt de vista del clima i els desplaçaments per carretera.

La mitjana de desplaçaments durant aquesta època és d’entre 15 i 18 milions, segons dades dels últims anys de la DGT. El volum de vehicles no arriba als més 70 milions de desplaçaments l’estiu, però el clima d’aquestes dates també és molt diferent i no afecta de la mateixa manera.

Aquests dies, és habitual trobar-boira, pluja, neu, gel… i a això li hem d’afegir que hi ha menys hores de llum, de manera que és molt probable que part dels viatges es facin de nit. Tot això per concloure que s’ha d’extremar la cura a la carretera per part dels conductors i la cura de les vies per part dels serveis de vialitat hivernal.

Les conservacions de carreteres realitzen treballs d’ajuda a la vialitat: vigilància, reconeixement de l’estat de les vies, atenció a accidents, resolució d’incidències que afecten les condicions de vialitat, esmena urgent de defectes i deterioraments, manteniment de la senyalització i equipaments de seguretat, col·locació, manteniments i retirada de senyalització ocasional, vialitat en túnels i vialitat hivernal.

Pel que fa a la vialitat hivernal, el seu objectiu principal és que la circulació per carretera es realitzi amb la major seguretat possible, optimitzant l’eficàcia de les intervencions en funció de criteris socioeconòmics i minimitzant els costos directes i els efectes negatius (medi ambient, ferms, corrosió, etc.)

Per fer-ho, es realitzen els següents tipus d’operacions bàsiques:

Neteja de neu: mitjançant tractaments curatius, màquines llevaneu, fundents.

Evitar la formació de gel: mitjançant tractaments preventius amb fundents.

En cas que no s’hagi pogut evitar la seva formació, eliminar el gel.

Informar els usuaris: d’aquesta manera es poden planificar els viatges i preparar el vehicle segons les condicions climàtiques que es vagin a trobar.

La informació més interessant que es pot donar als usuaris serà la relativa a itineraris alternatius lliures de gel i neu, així com els avisos previs i l’actualització constant de l’estat de les vies.

La rapidesa de les actuacions de vialitat hivernal millora considerablement l’eficàcia d’aquestes, per a això cal tenir capacitat de previsió i anticipació i disposar de mitjans d’alerta.

Si tens previst agafar el cotxe aquests dies, informa’t, prepara el teu viatge amb antelació i un cop a la carretera, condueix amb cura respectant sempre (i més que mai) les normes de circulació i els límits de velocitat.

Hi ha molts camins, nosaltres no podem dir-te quin has de seguir, però sí que podem tenir-ho preparat per quan passis per ell.