Entre el 12 i el 16 de juny s’ha celebrat a Lleida la 1a Conferència mundial sobre la conservació del sòl i l’aigua en el canvi global (#Consowa2017): “Vida sostenible a la Terra a través de la conservació del sòl i l’aigua”. Una conferència conjunta de la “International Soil Conservation Organization” (19th ISCO Conference), la “World Association for Soil and Water Conservation” (Conference on Soil and Water Conservation of WASWAC), el “European Society for Soil Conservation” (8th ESSC Congress ), la “International Union of Soil Science (USS-Comnmissions 3.2, 3.6), la Soil and Water Conservation Society (SWCS), la” International Erosion Control Association “(IECA) i la” World Association for Sedimentation and Erosion Research “( Waser) en paral·lel amb el VIII Simposi Nacional sobre Control de la degradació i Restauració de Sòls (SECS).

La conferència va incloure la visita a les vinyes de Lagravera com a exemple de recuperació d’un terreny després del seu ús com a pedrera. Quan es van donar per conclosos els treballs de pedrera, Arnó va realitzar el projecte de recuperació del terreny, tornant-li la vida a aquesta terra amb un altre ús. Actualment, la vinya es conrea seguint els preceptes de la biodinàmica on preval el màxim respecte per la naturalesa, que és la que marca els temps, i entre d’altres coses, en fa ús d’ovelles per al control de les males herbes o d’infusions de plantes per a control de plagues.

La visita que es va realitzar va ser fonamentalment tècnica, atès el grup al qual es dirigia, per explicar com s’ha anat gestant la reestructuració del sòl i l’estalvi d’aigua mitjançant tècniques de cultiu biodinàmiques. Per finalitzar, també van fer un tast dels vins de Lagravera, no tot va ser teoria.

Durant aquests dies, experts en temes de conservació del sòl i l’aigua han intercanviat impressions i han tractat l’estreta i crítica relació de l’ús i maneig dels limitats recursos del sòl i l’aigua amb els canvis climàtics presents i futurs, els desastres naturals i el subministrament d’aliments i d’aigua per a una població mundial creixent. També s’ha buscat promoure la col·laboració i la integració de les activitats que cada organisme està realitzant per assolir els objectius d’una forma més eficient.

Consowa visita las viñas de Lagravera-Arno

Consowa visita el celler Lagravera-Arno

Consowa realiza una visita a las viñas y bodega de Lagravera